Koło kulinarne na celu rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną, przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem. W czasie zajęć poruszane są także takie tematy jak: BHP w pracowni, wartości odżywcze warzyw i owoców. W czasie zajęć uczniowie przygotowują potrawy, ciasta, desery, poznają czynności kulinarne wymagające połączenia teorii z praktyką w celu wykonania poszczególnych potraw. Uczą się nakrywania do stołu, odpowiedniego zachowania się podczas posiłku. Uczniowie, którzy uczestniczą w zajęciach uczą się obsługi różnych urządzeń gospodarstwa domowego wykorzystywanych w codziennym przygotowaniu potraw (czajnik elektryczny, kuchenka mikrofalowa, robot kuchenny, piekarnik, toster, kuchenka elektryczna). Dzięki tym zajęciom uczniowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw.