W skład oferty edukacyjnej
Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Zagorzycach
wchodzą:
SZKOŁA PODSTAWOWA dla uczniów niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim.
SZKOŁA PODSTAWOWA dla uczniów niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu umiarkowanym i znacznym.
SZKOŁA PODSTAWOWA dla uczniów z niepełnosprawnością sprzężoną, autyzmem i zespołem Aspergera .
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
dla uczniów niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim, dla uczniów z niepełnosprawnością
sprzężoną, autyzmem i zespołem Aspergera.
W Szkole Branżowej I Stopnia prowadzone są profile zawodowe:
KUCHARZ
Nauka w szkole Branżowej pierwszego stopnia na profilu kucharz trwa trzy lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Uczniowie odbywają praktykę zawodu w pracowni gastronomicznej. Przez trzy lata nauki uczą się sporządzać potrawy o różnym stopniu trudności. Młodzież oprócz zajęć praktycznych uczy się też wiedzy teoretycznej, w ramach przedmiotów zawodowych tj.:
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- wyposażenie w gastronomii
- bezpieczeństwo i higiena pracy
- prowadzenie działalności gospodarczej w gastronomii
Po zdaniu egzaminu zawodowego (teoretycznego i praktycznego) uczniowie uzyskują dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe.
OGRODNIK
Szkoła kształci młodzież w trzyletnim cyklu nauczania. Ma na celu zapewnienie uczniom wykształcenia ogólnego i zawodowego niezbędnego do wykonywania zawodu. Absolwenci szkoły Branżowej pierwszego stopnia uzyskują wiedzę i umiejętności pozwalające im podjąć pracę jako ogrodnik. Uczniowie odbywają praktykę na terenie ośrodka i internatu. Wykonują różne prace związane z uprawą i pielęgnacją roślin ozdobnych, warzyw i owoców. Pielęgnują tereny zieleni w ogrodzie dobierając maszyny i narzędzia. Uprawiają glebę, nawożą, wysiewają nasiona i wysadzają rośliny ogrodowe, zwalczają szkodniki i chwasty w ogrodzie. Szkoła bowiem dysponuje poletkami uprawnymi, szklarniami i sadem z tradycyjnymi odmianami drzew owocowych.
Po zdaniu egzaminu zawodowego (teoretycznego i praktycznego) uczniowie uzyskują dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe.
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej to stanowisko, które umożliwia poznanie zasad funkcjonowania wszystkich działów hotelu i dlatego jest świetnym startem do rozpoczęcia kariery w hotelarstwie. Uczniowie zdobywają wiedzę na temat pracy w części pobytowej hotelu, jak również w jego otoczeniu (tereny zielone, rekreacyjne, gospodarcze).
Uczniowie naszej szkoły mają możliwość uczestniczenia w zajęciach teoretycznych przedmiotów zawodowych, a także praktycznych, które odbywają się na terenie naszego Ośrodka.
Ponadto nasi wychowankowie uczestniczą w różnego rodzaju warsztatach, kursach i stażach zawodowych podnoszących ich kwalifikacje zawodowe przydatne w pracy zawodowej.
Po zdaniu egzaminu zawodowego (teoretycznego i praktycznego) uczniowie uzyskują dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe.